Vanuit Nederland: Utrecht-Breda-Antwerpen-Gent-Lille-Parijs: 941 km / 9.30 uur

Bij Parijs houd je de richting aan van Bordeaux. Je kan Parijs op vier manieren passeren. Via de binnenring, de Periferique, om de ‘Oost’ of om de ‘West”. Om de ‘Oost’ is het kortst maar vaak ook het drukst. De tweede route loopt via de middelste ring: de A86 langs Creteil. De derde route gaat via de buitenste ring, de Francilienne (A104/ N104), deze is veelal het minst druk maar je rijdt wel 40 km om. Google of andere route-sites geven niet altijd een duidelijk inzicht in wat de juiste keuze is. En let ook op het feit dat voorspellingen vanaf startpunt/tijd info geven van dat moment en niet over de spits van uren later. Dus een beetje inzicht in de mogelijke knelpunten/tijden in Parijs, Lille en Antwerpen zijn wel handig.

Rij daarna verder over de A10 naar Orleans en vervolgens de A71 richting Clermont-Ferrand. Tot even voor Riom, daar neem je de A89 richting Bordeaux, bij afslag 25/St.Julien-Puy-Laveze er af; D82 richting Bort-les-Orgues; bij T-kruising D922 richting Bort-les-Orgues tot aan afslag D203 richting La Tour d’Auvergne, langs La Tour d’Auvergne richting Besse tot aan afslag D615 naar Chastreix.

In het dorpje Chastreix voor de kerk langs, zowat 330 graden links aanhouden, voor langs de kerk, dorp uit, langs begraafplaats, heuvel op en bij de eerste splitsing – het gehucht Lessard -linksaf de D88 richting La Bourboule in. Links aanhouden en na ongeveer 500 ligt ons huis links van de weg door de bomen niet of nauwelijks zichtbaar vanaf de weg. Aan de weg ligt wel onze parking en garage die via een bospad verbonden zijn met het huis. Om met de auto het huis te bereiken, rij je een 100 meter door tot aan de eerste weg links, wit bordje La Pinderie -een gehucht van drie huizen dat je recht voor je ziet liggen -.  Voor dat je dit gehucht bereikt, zie je aan de linkerkant wat boompjes met een blauw bordje Chemin des Peyrouses en een apart bordje er onder met La  Grange des Peyrouses en een rode pijl die naar links wijst: een onverharde weg over een weiland tot aan een grote steen met bomen rechts daar daalt de weg af naar ons huis, dit stuk is weer geasfalteerd, beneden kun je parkeren en keren. Zie ook 2de satellietfoto onder het item Locatie.

Alternatief: Utrecht-Maastricht-Luxemburg-Nancy/Metz-Dyon*: A2-A25-A26-A4-A31-A6

De A6 volgen tot aan Chalon-sur-Saone, afslag 26, dan doorsteken via Montceau-les-Mines N80-N70 naar Paray-le-Monial  en vervolgens via de A79 richting Montmarault/Montlucon, onder Moulins langs, naar de A71, deze weg is nu (2025) geheel 4-baans en gedeeltelijk met automatische tol. Dat houdt in dat je of wel automatisch betaald met een ‘badge’ of achteraf via hun internetsite. Een redelijk alternatief : 1046 km / 11 uur met de bijna zekerheid van geen files (behalve op de bekende zwarte dagen)

Let op: Franse bekeuringen en tolheffingen vallen tegenwoordig ook op de Nederlandse deurmat!!

 

Vliegen per Air-france/KLM (HOP!) naar Clermont-Ferrand: is op dit moment geen aantrekkelijke optie meer

Vroeger waren er bijna elke dag rechtstreekse vluchten van Air-France/KLM van Schiphol naar Clermont-Ferrand maar sinds 2023 maken deze een tussenstop in Parijs (CDG) en dat is veel minder aantrekkelijk (lang onderweg en duur) Vanuit Aulnat – de luchthaven van Clermont-Ferrand is het nog 1.15 min met de auto naar ons huis (Van tevoren huren op het vliegveld)

Sporen met de trein vanaf Rotterdam naar Clermont-Ferrand: is op zich een aantrekkelijke en duurzame optie

Altijd een aardige en rustige manier van reizen. Het eerste deel snel je ’s morgens met de snelheid van de TGV door een niet bijzonder interessant landschap – mooi om een goed boek te lezen – vervolgens kom je in Gare du Nord aan dan ben je echt in Parijs!, je hebt dan ongeveer 2 uur om over te stappen (via metro of gewoon wandelen – een aanrader! – ) op de intercity die klaar staat bij Gare de Bercy en je met 140 km per uur door een veel mooier verstild landschap (o.a. langs de Loire) voert naar Clermont Ferrand. Dan is het met de auto nog 1.15 min naar ons huis (Van tevoren huren bij het station).

Vliegtuig of trein is een aardige optie om de reis van 1000 km tussen Nederland en ons huis te overbruggen maar ter plaatse is een auto onmisbaar, zowel om ons huis te bereiken maar ook om boodschappen etc. te doen. Regionaal en lokaal openbaar vervoer is heel schaars en niet in onze directe omgeving beschikbaar (te weinig mensen om dit levensvatbaar te maken).