Vanuit Nederland: Utrecht-Breda-Antwerpen-Gent-Lille-Parijs: 941 km / 9.30 uur

Bij Parijs houd je de richting aan van Bordeaux. Je kan Parijs op drie manieren passeren. Via de binnenring, de Periferique, deze is het kortst maar vaak ook het drukst. De tweede route loopt via de middelste ring: de A86 langs Creteil. De derde route gaat via de buitenste ring, de Francilienne (A104/ N104), deze is veelal het minst druk maar je rijdt wel 40 km om.

Rij daarna verder over de A10 naar Orleans en vervolgens de A71 richting Clermond-Ferrand. Tot even voor Riom, daar neem je de A89 richting Bordeaux, bij afslag 25/St.Julien-Puy-Laveze er af; D82 richting Bort-les-Orgues; bij T-kruising D922 richting Bort-les-Orgues tot aan afslag D203 richting La Tour d’Auvergne, langs La Tour d’Auvergne richting Besse tot aan afslag D615 naar Chastreix.

In het dorpje Chastreix voor de kerk langs, zowat 330 graden links aanhouden, voor langs de kerk, dorp uit, langs begraafplaats, heuvel op en bij de eerste splitsing – het gehucht Lessard -linksaf de D88 richting La Bourboule in. Links aanhouden en na ongeveer 500 ligt ons huis links van de weg door de bomen niet of nauwelijks zichtbaar vanaf de weg. Aan de weg ligt wel onze parking en garage die via een bospad verbonden zijn met het huis. Om met de auto het huis te bereiken, rij je een 100 meter door tot aan de eerste weg links, wit bordje La Pinderie -een gehucht van drie huizen dat je recht voor ziet liggen -.  Voor dat je dit gehucht bereikt, zie je aan de linkerkant wat boompjes met een bord/rode pijl die naar links wijst: een onverharde weg over een weiland tot aan een grote steen met bomen rechts daar daalt de weg af naar ons huis, dit stuk is weer geasfalteerd. Zie ook 2de satelliet-foto onder het item Locatie.

Alternatief: Utrecht-Maastricht-Luxemburg-Nancy/Metz-Dyon*: A2-A25-A26-A4-A31-A6

De A6 volgen tot aan Chalon-sur-Saone, afslag 26, dan doorsteken via Montceau-les-Mines N80-N70 naar Paray-le-Monial  en vervolgens via de A79 richting Montmarault/Montlucon, onder Moulins langs, naar de A71, deze weg is nu (2020) grotendeels 4-baans, gedeeltelijk tol. Dus daarmee een redelijk alternatief : 1046 km / 11 uur met de bijna zekerheid van geen files (behalve op de bekende zwarte dagen)

*Zelfs vanuit Maastricht is het korter (in tijd 8.02 uur en 866 km versus het alternatief 9.02 uur en 885 km) over Parijs maar het risico op files veel groter…

Let op: Franse bekeuringen vallen tegenwoordig ook op de Nederlandse deurmat!!

 

Vliegen per Air-france/KLM (HOP!) naar Clermont-Ferrand: iets meer als 1 uur rechtstreeks…

Bijna elke dag waren er vluchten van Air-France/KLM van Schiphol rechtstreeks naar Clermont-Ferrand maar nu maken deze een tussenstop in Parijs (CDG) en dat is veel minder aantrekkelijk. Vanuit Aulnat – de luchthaven van Clermont-Ferrand is het nog 1.15 min met de auto naar ons huis. Anno 2023 : 4 uur vliegen, overstappen CDG/Parijs en 400€ pp.