“1100 km fietsen naar 1100 meter hoogte” / Van Maastricht naar Chastreix

We zijn op maandag 2 juli 2012 gestart vanuit ons huisadres in Maastricht. Hierbij hebben we gekozen voor een ‘laagland’-route, die zoveel mogelijk rivierdalen, kanalen en oude-spoortrajecten volgt. Een route die ik tot nog toe niet gevonden heb op het internet of in fietsgidsen. Met een gemiddelde van 80km per dag met 2 rustdagen kwamen we op woensdag 18 juli in Chastreix aan.

In België maakten we daarbij gebruik van het zgn Ravel-netwerk (http://ravel.wallonie.be) en in Frankrijk van het Voie Verte – netwerk (www.voiesvertes.com) in zoverre dit al gereed was.

 

De route zag er als volgt uit. Via de Ravel 1 (100km) fietsten we langs de Maas via Luik naar Namen, vandaar via de Ravel 2 (50km) verder langs de Maas naar Dinant en sloten in Givet aan op het eerste stuk Voie-Verte in Frankrijk, de Trans-Ardennes (80 km,o.a. beschreven in VK 17 april 2012 en door ons reeds een keer gereden) tot aan Charleville-Mézières, vandaar via het Canal des Ardennes en de Aisne naar Vouziers. Vervolgens via St. Ménéhould naar St. Dizier (150km) waar we Voie Verte Les Lacs de Champagne/L-Aube (45 km, o.a. het bekende vogel-reservaat Lac du Der) oppikken. Deze eindigt vooralsnog in Troyes.

   

 

Via Tonnere kwamen we onder Auxerre (70km) bij  Cravant op de Voie-Verte Canal Nivernais (onderdeel van de Grand Tour de Bourgogne a velo) met een uitstapje naar Chateau Cussy, waar chefkok Eduard met Rachel de scepter zwaaien in de uitstekende keuken van hun Chambre-d’Hôte, midden in de Morvan, bracht dat ons ruim 200 km verder in Decize. De fraaie fietspaden zijn nu over dus is het zoeken naar aangename fietsroutes over D-wegen. Dit leidde via Moulins naar het dal van de Allier (35km) tot aan St. Pourcain (30km) en daar valt te kiezen uit 2 routes.

 

De ene (165km) via het dal van de Sioule tot aan Chateauneuf-les-Bains en dan naar ‘boven’ via Manzat en Pontgibaud – Miouze naar Laqueille en dan verder via La-Tour d’Auvergne naar Chastreix..   De andere (150km) volgt het dal van de Allier via Vichy, langs Clermont-Ferrand tot aan Coudes en gaat dan de Couze de Jambon, Couze de Pavin en de Gorges de Gougoul naar Compains. Vandaar via Egliseneuve en Picherande naar Chastreix. De voorkeur ging uit naar variant 2: minder steile beklimmingen en minder gevaarlijke N-wegen.

Het was een geweldige ervaring om op deze manier door Frankrijk te trekken, de uitgestrektheid, de leegte, de fransen onderweg – eigenaren van de gites, de andere gasten, toevallige voorbijgangers – etc. Gaan we meer doen!

Voor belangstellenden: er is een sfeer-verslag en overzicht van de gehele route op aanvraag beschikbaar.

 

Verslag hiervan ook gepubliceerd in een blad voor lange afstandsfietsers:

Voorkant2014 a

1-Maastricht-Chastreix 1

1-Maastricht-Chastreix 2