De geschiedenis van La Grange des Peyrouses.

Behalve vage verhalen zijn we er tot nog toe niet echt ingeslaagd te achterhalen wat er zich  precies voor onze tijd heeft afgespeeld. De vorige eigenaar was Michel Babut (de huidige burgemeester), zijn ouders woonden in de oudste en grootste boederij van de Pinderie, gerenoveerd en omgebouwd door Jaques en Christiane Galisson tot een Chambre d’Hôte en inmiddels verkocht aan een familie uit Parijs, die het als vakantiehuis gebruikt. De naam La Grange des Peyrouses is door ons verzonnen en afgeleid van de kadasternaam van het stuk grond voor ons huis, section 23 Les Peyrouses. Inmiddels hebben we wel een Château de la Peyrouse (Corbieres) met goede wijn ontdekt. Op de sluitsteen boven de schuurdeur van de voormalige stallen aan de achterkant, staat 1840 – Frai, waarschijnlijk een familienaam en het jaartal van de bouw. In de lijn van deze traditie hebben wij hetzelfde gedaan: 1991, Leije-Horst

  

La Grange des Peyrouses is door ons in 1991 gekocht en was toen een afgelegen boerenschuur bestaande uit beneden stallen en boven een hooizolder met 1 lamp van 60 Watt. Aan de lange zuid-zijde van wat nu één groot terras is, bevonden zich nog de restanten van een kleine woning, niet meer dan wat muren en een verzameling rode dakpannen, die nu op het dak van het houthok liggen. Met de auto onbereikbaar want de oude weg was veranderd in een beek/moeras, gevoed door de bron bij het toegangshek. Tot 1963! was dit de verbinding van de Lessard naar de Pinderie, onbruikbaar voor auto’s, wel geschikt voor mens, paard, ossenkar en ezel.

   

Tussen 1992 en heden is de schuur en het terrein in verschillende fases verbouwd tot wat het nu is. Onderstaande foto’s geven hiervan een impressie (in het huis ligt een uitgebreider fotoboek).

 binnenbouw 1 kids aan de slagbuitenwerk

aanleg waterleiding graven septic bouw houthok isolatie dak

bouw achterrraam bouw romeinsbad garage 2 garage 1